UA-206249633-3

Metszés-óra 15. rész

Metszés-óra 15. rész
1 January, 2022

A metszés időpontja (virágzásban, lombosan is), lécsatorna

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek.

 A metszés időpontja (virágzásban és lombosan is), rugó, lécsatorna, téli kesztyű, erősebb rugó, spirál

A metszés helyes ideje sokak számára rejtély, pedig a legtöbb fát és cserjét bármikor lehet metszeni, télen, nyáron, tavasszal és ősszel. Azért van néhány kivétel, mint például a metszés oktatása, aminek leginkább csak lombhullás után, kopasz fákon van értelme, mert ilyenkor látja át a koronát a tanító és a tanítvány. A metszést okító könyvekben is csak a csupasz fák rajzain tudja megmutatni a szerző, hogy mit kell vágni. Időhöz kötött a dió metszése, mert tavasszal ’könnyeznek’ a diófák, azaz lé folyik a metszési sebekből, amit rossz látni, ezért messük október és november hónapokban a diófákat. A szőlő ugyanígy ’könnyezik’ a megkésett, késő tavaszi metszésnél, ezért lombhullás után előmetszik, kora tavasszal véglegesítik. Viszont a diófa és a szőlőtőke sem pusztul el a „könnyezéstől’, ezért a megkésett metszés még mindig jobb, mint az elmaradt semmilyen metszés. Újabban növényvédelmi szempontból javasolják a csonthéjas gyümölcsfák virágzáskori metszését, és szorgalmas kertészek kiállnak a télit kiegészítő nyári zöldmetszés mellett. A nagyobb gazdaságok kénytelenek az őszi lombhullástól a tavaszi rügyfakadásig folyamatosan metszeni, mert különben nem végeznének a munkával.

A júniusban kezdődő zöldmetszéskor egész könnyű ollókat is használhatunk, hiszen ilyenkor csak vékony hajtásokat vágunk. Viszont fontos a támasztópengébe mélyített lécsatorna, mert különben könnyen beszáradnak a pengéken folyó levek és a megtapadó rostok, amitől az olló beszorul. Nagyon hasznos az erősebb rugó. A hűvösebb napok kesztyűs metszésénél ugyanez a helyzet; az erősebb, újabb, hosszabb vagy csak megtisztított és megolajozott rugó segít, hogy az olló ne csússzon ki a kezünkből. Komoly mínuszokban ne messünk, mert nem csak mi fázunk, a növények friss sebei is megfagyhatnak.

Még egy árnyalt példa a metszés időpontjára. Egy erős növekedésű málnásban szüret után azonnal kivágják a letermett (másodéves) vesszőket, hogy korlátozzák a kórokozók és kártevők terjedését. Egy gyengébb ültetvényben esetleg meghagyják lombhullásig a másodéveseket, mondván, hogy még az a néhány hónapos asszimiláció is erősíti a növényeket. A harmadik málnásban pedig a munkaerővel való takarékoskodás érdekében csak a következő tavasszal metszenek, hiszen a színük alapján még akkor is jól megkülönböztethetők a kivágandó vesszők. Mind a három érvelés lehet ésszerű, a helyi viszonyok döntenek a málna-metszés időpontjáról.Komment írása