UA-206249633-3

Metszés-óra 10. rész

Metszés-óra 10. rész
31 December, 2021

Metszőolló tokok, tartók

 A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek.

Metszőolló tokok, tartók, tárolás, rozsda Mit kezdjek a metszőollómmal, hova tegyem, amikor fűrészelnem kell, vagy a nagy ágvágó ollót használnám? Az egyszerű válasz, hogy az olló ilyenkor tokba való, de előbb leírom azt, hogy hova ne tegyük. Soha ne tegyük pengékkel előre a zsebünkbe, mert nincs olyan erős zseb, amely ne lyukadna ki az olló hegyétől.

Soha ne tegyük fordítva, azaz nyéllel előre a zsebünkbe, mert ezt ugyan bírni fogja egy darabig az erősebb textil, de amikor a pengéknél fogva kivesszük az ollót, akkor belevághat a kezünkbe. Velem is ez történt, miközben bemutattam a videón az elkerülendő helyzetet. Fájdalmas, és nehezen gyógyul.

Használjunk tokot! Készíthetjük magunk is bőrből, erős textilből, műanyag palackból. A lényeg az, hogy ne az olló hegye támaszkodjon a tok aljára, hanem az olló legvaskosabb része szoruljon meg a tok közepén. Ilyenek a gyári tokok is. A kedvencem egy egyszerű bőrtok, fölül tágas nyílással, alul egy szűkkel. Az alsó nyílás a metszéskor óhatatlanul belehulló ágdarabokat, fűrészport engedi kihullani. Egyszerűen zsebre szoktam vágni a tokot és benne az ollót, de a tok hátoldalán van egy bújtató, amivel az övemre is fűzhetném. Amikor esősebb országban dolgoztam, ahol minden nap szitál-csepereg egy kicsit, akkor egy alul lyukas kemény műanyag tokot használtam, mert az nem ázik át. Száraz hazánkban a bőrtokok is megteszik, és sokkal elegánsabbak. Igényesebb tokokat is árulnak, a hátoldalon övcsipesszel, tágas övbújtatókkal, külön rekeszekkel a késnek, kacornak, tollnak. Akinek még ez is kevés, annak ajánlom az ácsmesterek által használt deréktáskát, abban az olló, a fűrész, a kések, a kesztyű és még a sebtapasz is elfér.

A használaton kívüli ollóról is illik gondoskodni, száraz helyen, csupaszon vagy kiszárított tokban kell tárolni. Sajnos a minőségi metszőollók nem rozsdamentesek, mert rozsdamentes acélból nem lehet a kívánt szilárdságú pengéket előállítani. Vagy fordítva fogalmazva, a nagy keménységű pengék szénacélból készülnek, azaz nedvesen rozsdásodnak. Egy mikron vastagságú rozsda ugyan nem árt ezeknek a szerszámoknak, de szebbek olajosan és rozsdátlanul.Komment írása