UA-206249633-3

Metszés óra 9. rész

Metszés óra 9. rész
30 September, 2021

A metszőollók hibái, veszélyei, fölösleges elemei

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében. Az egyes részek a Hobbikert.hu magazinban is megjelennek.

A metszőollók hibái, veszélyei A kevésbé szakszerűen tervezett vagy elavult metszőolló típusoknak a három legkellemetlenebb közös hibája; a vágópenge nyelének hibás íve, a tapadós műanyag nyélborítások és a rosszul működő zárszerkezetek.

A vágópenge nyele, azaz az ujjaink felőli nyél a régi ollókon homorú (konkáv), holott helyesen domborúnak (konvex) kellene lennie, hogy felvegye a behajlított ujjaink belső ívét, amely majdnem körív. A homorú nyélforma hátránya, hogy az összezárt olló annyira karcsú lesz, hogy az erőteljesebb vágások végén felütődnek az ujjhegyeink és a körmeink a támasztópenge nyelén, ami fájdalmas lehet.

A nagyon karcsú ollók tervezésének száz éve még volt értelme. Akkoriban még nem használtak ilyen elterjedten kétkezes ágvágó ollókat a vastagabb ágakhoz, hanem az egykezes közönséges metszőollókkal vágták a vastagját is. Ilyenkor a metsző fogást váltott vágás közben, amit a karcsú nyél tett lehetővé. Mára ez a szempont elvesztette a jelentőségét, szinte minden kertésznek van kétkezes ágvágója, és használja is, a keze kímélése érdekében.

A második kellemetlenség a nyelek, főleg a vágópenge nyelének tapadóssága. A puha műanyag borítás minden vágáskor végighalad az ujjainkon, és nagyon gyorsan lenyúzza a bőrünket. Az ollók nyelei nyugodtan lehetnének simák és kőkemények, hiszen az olló nem a nyél tapadásától, hanem a rugó feszítő erejétől marad a markunkban. A régi metszőollóknak acél nyele volt, mégis a kezünkben maradtak, a műanyag eleinte csak hőszigetelésként került rá. Ma már persze a tenyérhez igazított formát is a műanyag felület adja.

A harmadik kellemetlenség a nehezen működő zár, sokszor a másik kezünk is kell a bonyolult nyitáshoz és a záráshoz. Viszont az igazi veszély az önmagától, akaratunktól függetlenül, váratlan pillanatban záródó olló, amely így könnyen kieshet a kezünkből. Egy zuhanó metszőollóban nem az a legrosszabb, hogy le kell hajolnunk érte, vagy le kell másznunk a fáról vagy létráról az ollóért. A várható véres balesetet leírás helyett inkább a képzeletükre bízom.Komment írása